luni, 11 ianuarie 2016

Patruzecişiunu

Un subiect atât de controversat şi totuşi neexploatat : tramvaiul 41, unde cu doar 1,30 lei aveţi parte de o călătorie de neuitat.Un scurt istoric foarte scurt: Băsescu a făcut din 41 ceea ce este astăzi! Altceva nu ştiu şi nici nu mă documentez.
În fiecare zi, de la un capăt la altul, dar mai ales în zona Crângaşi se perindă cele mai dubioase persoane care se pot aduna la un loc într-un mijloc de transport.
Totul cu începe "şerveţele umede la un leu" şi continuă cu mireasma ce îţi inundă căile respiratorii şi pe care nu o dai uitării nici la coborârea din tramvai.Lumea e veşnic nemulţumită, mai ales la 7 dimineaţa când nu faci bine nici dacă te afunzi prea tare către inima vehiculului,nici dacă rămâi în dreptul uşii, pentru că îl blochezi pe nenea care vinde ziare,care insistă să înainteze chiar dacă nici n-ai unde să cazi la o frână mai bruscă.
Când călătorii se mai trezesc, aşa pe la ora prânzului, se instalează o atmosferă ce te face să simţi că eşti în Paris/Viena (părerile sunt împărţite) datorită maestrului acordeonist , care este înlocuit din vreme în vreme de un cântăreţ ce realizează o interpretare desăvârşită a coloanei sonore de la Desperado. Ocazional, se întâmplă ca pe această muzică să ţi se vânture pe la nas brichete-gigant, evantaie, leocoplasticuri cu rivanol, unghiere, şerveţele parfumate sau artificii, pe timp de sărbătoare, ceea ce îmi aminteşte că de la 1 decembrie până pe 2 ianuarie, în fiecare tramvai şi la orice staţie se aude aceeaşi colindă lălăită, de care te saturi numai când îi vezi pe solişti (chiar înainte să deschidă gura).
Nu pot să nu-l menţionez pe Şantal (cică aşa îi zice), al cărui "nume" habar nu am ce scriere are la bază, dar după cum se vede nici nu mă obosesc prea tare să văd unde îsi are rădăcinile.În sfârşit, omu' are probleme grave (nu e frumos să te amuzi pe seama lui şi totuşi o faci) : se prinde cu o mână de bară şi se bâţâie de pe un picior pe altul, scoţând nişte sunete fără cap şi fără coadă, iar când se deschid uşile, zgomotele încetează subit...dar ce să mai încolo şi'ncoace, apare pe iutub: e celebru.
Eşti obosit,e seară, e la fel de aglomerat ca dimineaţa, n-ai loc nici să respiri, uşile dau să se închidă şi...pac! se mai strecoară 3: o damă(mult spus),doi grădinari( tot mult spus),un câine (personaj nevinovat) şi-o portocală. Tanti începe să cureţe portocala, zeama se scurge pe pantofii tăi, câinele începe să saliveze şi în puţin timp rade juma de portocală, apoi se satură şi, cu mâinile spălate (în gura necuvântătorului), dama termină ea bunătate de fruct, în timp ce câinele linge (dacă se poate spune) tacticos jacheta unui călător din imediata apropiere.
Sper că n-am uitat nimic, dacă da aştept completări. Iar pentru cine n-a avut până acum şansa de a străbate lumea cu tramvaiul 41, sfatul meu e să nu staţi pe gânduri,grăbiţi-vă pentru că nici nu ştiţi ce pierdeţi!


How much time do we have? Not a lot...

Un comentariu: